Om de een of andere reden spreekt boer zijn veel mensen aan. Of de agrarische praktijk een sentimentele snaar in ons raakt, weet ik niet. Maar dat het ook een hard leven is, blijkt uit het feit dat een boer moeilijk aan de man of vrouw komt. Anders zou Yvon Jaspers niet al seizoenen lang een TV-programma kunnen presenteren.

Mr Ernst Loendersloot, Senior kandidata notaris te Maastricht. Fotograaf: Truus van Gog

Mr Ernst Loendersloot, Senior kandidata notaris te Maastricht. Fotograaf: Truus van Gog

Boer en belasting

Maar ook financieel is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Daarom heeft de overheid een aantal boer-vriendelijke belastingmaatregelen opgesteld. Eentje daarvan is bij notarissen bekend als 15-1-q. Die code verwijst naar het wetsartikel (artikel 15 lid 1 sub q Wet op de belastingen van rechtsverkeer) waarin is geregeld dat een agrariër die grond aankoopt voor het boerenbedrijf geen overdrachtsbelasting (ad 6%) hoeft te betalen.

Een agrarische ondernemer heeft dus een voorsprong op andere ondernemers die grond nodig hebben. Het transportbedrijf dat wil uitbreiden moet namelijk wel 6% overdrachtsbelasting betalen. Zonder transport staat alles stil, maar zonder boer geen voer.

Startende boer en de vrijstelling

Een trend in Nederland is dat boerenbedrijven steeds groter worden. Deze schaalvergroting wordt fiscaal makkelijker gemaakt door de vrijstelling van 15-1-Q. Maar er zijn ook mensen die beginnen als keuterboer en willen doorgroeien.

De belastingdienst is niet echt een voorstander van deze hobby-boeren, althans hun beroep op de vrijstelling van overdrachtsbelasting wordt meestal afgewezen. Dat was ook het geval in Noord-Holland waar een man begin 2012 grond in erfpacht kreeg. Normaal gesproken moet een erfpachter overdrachtsbelasting betalen, maar deze man ging de grond gebruiken in zijn boerenbedrijf(je). Dus vond hij dat hij 15-1-q kon inroepen.

De fiscus was van mening dat hij op dat moment nog geen agrarische onderneming uitbaatte en dus gewoon overdrachtsbelasting moest betalen. Hij had namelijk in zijn aangifte Inkomstenbelasting niet vermeld dat hij (agrarisch) ondernemer was en hij had ook geen winst of verlies opgegeven. Bovendien had hij zijn onderneming niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat alles is pas later gedaan, maar 15-1-q werkt alleen als je op het moment van de aankoop officieel boer bent.

De rechters gaan echter niet mee in de redenatie van de inspecteur. De rechtbank oordeelt dat de man in 2011 reeds een “duurzame organisatie van kapitaal en arbeid” had en daarom in 2011 een boerenbedrijf had. Dus hoeft de man toch geen overdrachtsbelasting te betalen.

De rechters wijzen er op dat de man al in 2011 stallen en grond bezat en ook toen schapen en koeien hield. Hij verkocht deze slechts mondjesmaat omdat zijn veestapel moest groeien om economisch levensvatbaar te zijn. Daardoor had hij weer meer grond nodig, om die dieren op te laten grazen.

De uitspraak is nog niet gepubliceerd maar de Rechtbank Noord-Holland heeft uitspraak gedaan op 26 februari 2016 met het kenmerk HAA 15/1265.

Boer zoekt grond, vrouw geen bezwaar

Zoals aangegeven zijn er ook hobby-boeren. Dat zijn mensen die het leuk vinden om, naast een andere baan, “met de poten in de klei te staan”. Voor hen gelden geen voordelige belastingregels.

Maar als zij besluiten om van hun hobby hun werk te maken, moeten ze de zaak goed aanpakken. Want voordat ze de drempel over zijn naar een “echt” boerenbedrijf, kunnen ze toch al gebruik maken van bepaalde voordelen.

Misschien is dat wel een nieuw format voor Yvon Jaspers: hobby-boer zoekt grond, al dan niet als bruidsschat .

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.  

Printversie

%d bloggers liken dit: