Kan ik de notaris verbieden de courtage aan mijn makelaar te betalen ?

Het is gebruikelijk dat de makelaar van de verkoper zijn courtagenota aan de notaris stuurt die de akte van levering opstelt. De bedoeling is dat de notaris deze kostenpost op de afrekening van de verkoper opneemt. De makelaar krijgt zijn geld dus pas nadat de gehele transactie is afgerond.

Falcon Radio 3

Maar soms krijgen de verkoper en de makelaar onenigheid over de hoogte van de courtage. Of anders gezegd: de verkoper vindt dat de makelaar het geld niet waard is geweest omdat hij zijn werk volgens de verkoper slecht gedaan heeft.

Kan de verkoper de notaris dan verbieden de courtage aan de makelaar uit te betalen ? Of moet de notaris de factuur gewoon op de afrekening zetten omdat hij of zij niet een rechter is en dus niet mag (be)oordelen óf de makelaar de verkoopopdracht goed of slecht heeft uitgevoerd ?

Deze wezenlijke vragen zijn in 2015 al beantwoord door de lagere tuchtrechter en onlangs nog door de hoogste tuchtrechter. Dus vanaf april 2016 zijn de antwoorden bekend.

In beide instanties heeft de tuchtrechter bepaald dat de notaris gehoor moet geven aan de wens van de cliënt en dus niet het verzoek van de makelaar. Laat een verkoper aan de notaris weten dat de courtage niet uitbetaald mag worden aan de makelaar, dan heeft de notaris zich hieraan te houden.

Maar deze uitspraak geldt eigenlijk voor de nota van iedere adviseur die aan de notaris wordt opgestuurd. Dus ook voor de financieel adviseur/tussenpersoon en de taxateur.

Let wel op: je kunt als (ver)koper weliswaar de notaris laten weten dat de factuur van jouw adviseur niet op jouw afrekening mag komen te staan, maar dat wil niet zeggen dat je niet toch moet betalen. Het is uiteindelijk aan de rechter om vast te stellen of jouw adviseur zijn of haar opdracht goed heeft uitgevoerd en dus wel of niet betaald moet worden. Wees voorzichtig.

De uitspraak van de hoogste tuchtrechter kun je hier vinden.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.  

Printversie

Kan ik de notaris verbieden de courtage aan mijn makelaar te betalen ?