Van Fransen wordt gezegd dat ze goed in staat zijn om je te verleiden. Mooie woorden, fraaie volzinnen en complimenten zijn je deel, zolang jij iets hebt wat een Fransman wil krijgen. 20120920-084051.jpg

Wellicht heeft dat zich achter de diplomatieke schermen afgespeeld toen bleek dat het Rijksmuseum twee portretten van de hand van Rembrandt wilde kopen die in Frankrijk hingen. Uiteindelijk hebben Nederland en Frankrijk besloten deze schilderijen samen aan te kopen, ieder voor de onverdeelde helft.

Hoe dit in de praktijk gaat werken, zal nog moeten blijken. De bedoeling is om beide schilderijen altijd samen ten toon te stellen. Een halfjaar in het Louvre in Parijs om daarna naar het Rijksmuseum vervoerd te worden, daar opgehangen te worden en dan na zes maanden weer terug naar Frankrijk.

Erfbelasting betalen met kunst

Waar het mij hier om gaat is dat ik toen de onderhandelingen met de verkopers nog gaande waren via via een bericht onder ogen kreeg van het Rijksmuseum. Deze instelling was op zoek naar gefortuneerde Nederlanders om een deel van de koopprijs te doneren aan het museum. Het Rijksmuseum kon melden dat, als tegenprestatie voor deze gift, een bestaande fiscale regeling aangepast zou worden.

Nu Nederland slechts de onverdeelde helft van beide schilderijen heeft gekocht, is er beduidend minder geld nodig, waardoor de aanpassing van de fiscale regeling ook niet meer zal plaatsvinden.

Desondanks wil ik de regeling zoals die gold en nog steeds van kracht is graag even onder je aandacht brengen. Misschien heb je er toch voordeel van.

Stel, je ouders overlijden en zij bezaten een belangrijk kunstwerk (zoals bijvoorbeeld een schilderij). Als erfgenaam zul je een aanslag erfbelasting krijgen en die zul je op de een of andere manier moeten betalen. In de belastingwetgeving bestaat de mogelijkheid dat je die aanslag met dat schilderij betaalt. Je hoeft het dus niet eerst te verkopen om cash te krijgen en om daarmee de fiscus te betalen. Je kunt namelijk met de inspecteur afspreken dat je het werk in eigendom overdraagt aan de Staat der Nederlanden. Dat scheelt je in ieder geval de kosten van de veilingmeester.

Krijg korting op de erfbelasting als je met kunst betaalt

Dat laatste punt is aardig maar niet de voornaamste reden waarom je van deze regeling gebruik wilt maken. De werkelijke reden is namelijk dat je korting krijgt op het bedrag dat je aan erfbelasting moet betalen.

Dat gaat als volgt: nadat je een aanvraag hebt gedaan om gebruik te maken van deze regeling, wordt het kunstwerk getaxeerd. Die waarde wordt vervolgens met 20% verhoogd. Dit totaal bedrag wordt dan in mindering gebracht op de aanslag erfbelasting. Hierdoor krijg je dus een korting van 20% op de door jou als erfgenaam te betalen belastingaanslag.

Punten van aandacht

Je kunt deze regeling aanvragen als je erfgenaam bent. Maar het is ook mogelijk dat je ouders, voordat ze overlijden, al contact opnemen met de belastingdienst. Dat kan wel zo makkelijk zijn omdat je dan weet waar je aan toe bent.

Want niet ieder kunstwerk komt in aanmerking voor deze regeling. De asbak die jij op de lagere school van klei hebt gemaakt voor vaderdag zal niet goed genoeg zijn. Maar een werk van een belangrijke kunstenaar – zoals Jan Wolkers – kan wel kwalificeren. Zijn kunst hangt namelijk nu al in musea en er waren plannen om op Texel een nieuw museum op te richten geheel gewijd aan zijn werken.

Of een schilderij van Judith Krebbekx dat de directie van het Venlose museum Bommel van Dam graag zou willen toevoegen aan de overige doeken die het museum al van haar bezit.

Maar mocht je nog een Rembrandt op zolder hebben liggen, dan weet je nu dat je moet opletten als een Franse ambtenaar langskomt om eens te praten. Die extra korting van de Nederlandse overheid op de erfbelasting, kan Frankrijk niet bieden.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.  

Printversie

%d bloggers liken dit: