Ik heb weinig verstand van de regels en wetten die horen bij uitkeringen. Maar ik las onlangs een interessante uitspraak over een erfenis, een uitkeringsgerechtigd persoon en minderjarige kinderen. En die uitspraak breng ik graag onder uw aandacht.

Vader overlijdt en de erfenis gaat naar zijn minderjarige kinderen

In het begin van deze eeuw overlijdt de vader van een stel kinderen. Omdat de kinderen op dat moment minderjarig zijn, dwingt de rechter hun moeder om rekeningen met een zogeheten BEM-clausule te openen bij een bank.

KNB congres niet lachend

Mr. Ernst Loendersloot, Sr. kandidaat notaris te Maastricht
Fotograaf: www.lauradehaanfotografie.nl

Zo’n BEM-rekening betekent dat het geld alleen maar gebruikt mag worden voor speciale uitgaven die (alleen) voor het betreffende kind nuttig zijn.

Anno 2014 zijn de kinderen nog steeds minderjarig en wonen zij bij hun moeder, want de gemeente blijkt van haar te verlangen dat zij het geld op deze rekeningen gaat gebruiken voor het levensonderhoud van haarzelf en haar kinderen. Als dat niet gebeurt, dan zal haar uitkering worden stopgezet.

Verzoek tot intering op de BEM-spaarrekening wordt afgewezen

Omdat de moeder onder de indruk is van dit dreigement, wordt er bij de rechter een verzoek ingediend. Gevraagd wordt of de rechter wil toestaan dat het saldo op de BEM-rekening van de minderjarige kinderen gebruikt wordt om de gewone (dagelijkse) huishoudkosten te betalen.

De rechter beantwoordt deze vraag nadat gekeken is naar het waarom van een BEM-boekje. Volgens de rechter moet zo’n rekening het mogelijk maken om bijzondere kosten van het betreffende minderjarige kind te betalen. En de rechter is van mening dat gewone huishoudkosten in deze specifieke situatie daar niet onder vallen.

Het verzoek wordt afgewezen dus de kinderen houden hun BEM-rekening. Of deze redenatie altijd op zal gaan, is voor mij nog wel een vraag.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.

PRINTVERSIE

%d bloggers liken dit: