Onlangs las ik dat de zakelijke vastgoedmarkt nog weinig tekenen van herstel vertoont. Het gaat dan met name om de verhuur en verkoop van kantoorpanden.

Ernst Loendersloot - senior kandidaat notaris Foto: Harry Heuts

Ernst Loendersloot – senior kandidaat notaris Foto: Harry Heuts

Redenen zijn onder meer dat er veel aanbod is en de eisen van zakelijke huurders hoog zijn. Niet ieder bestaand kantoorpand voldoet aan de eisen van een moderne uitstraling, beschikbaarheid van voldoende parkeerplaatsen, up-to-date (glas)vezel-kabels voor de computers en een kantine.

Tegenover dit negatieve bericht wil ik graag een positief, maar wel wat ouder, punt onder de aandacht brengen, namelijk de afschaffing van de integratieheffing per 1 januari jl.. Hierdoor is het sneller rendabel om een bestaand kantoorpand om te bouwen tot woonruimte(n), zoals studio’s en deze vervolgens te verhuren of te verkopen.

Integratieheffing: wat was het ?
Simpel voorbeeld: een aannemer bezat grond en bouwde daarop een zakenpand. De koper betaalde dan BTW over zowel de koopsom van de grond als de aanneemsom.

Was de betreffende partij al eigenaar van een stuk grond en liet deze een aannemer daarop een bedrijfspand bouwen, dan zou deze eigenaar alleen BTW hoeven betalen over de aanneemsom, oftewel: de eigenaar zou minder BTW hoeven af te dragen. Door de integratieheffing moest de ondernemer echter toch BTW afdragen over de waarde van zijn of haar eigen grond.

Zoals aangegeven is sinds 1 januari jl. de integratieheffing afgeschaft. Een ondernemer die al grond of een zakenpand bezit, is nu goedkoper uit bij verbouw tot of bouw van een nieuw pand. Over de waarde van de grond of het oude pand hoeft namelijk niet (opnieuw) BTW afgedragen te worden.

Integratieheffing: wat is het voordeel van afschaffing ?

 Verder lezen ? Klik hier.

%d bloggers liken dit: