Voorkom problemen en laat het Kadaster eerst uitmeten. Het is nog goedkoper ook.

Soms worden er gedeelten van percelen verkocht en overgedragen. Op zich is daar niets mis mee, maar achteraf kan blijken dat niet iedereen hetzelfde denkt over waar de nieuwe perceelsgrenzen nu daadwerkelijk lopen. De kans is groot dat de partij die zich het meest benadeeld voelt een rechtszaak aanspant en de geleden schade gaat verhalen op de professionals, zoals de makelaar en de notaris, die betrokken zijn geweest bij de transactie.

Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht

Ernst Loendersloot, Senior kandidaat notaris te Maastricht

Sla niet zelf paaltjes in de grond
Wellicht denk je dat die problemen voorkomen kunnen worden door zelf grenspaaltjes in de grond te slaan, maar dat kan onvoldoende zijn. Sommige van die paaltjes hebben namelijk een vervelende produkt-eigenschap: ze vallen om, komen op een iets andere plek terug of verdwijnen zelfs geheel.

Uitmeten vooraf geeft zekerheid en is goedkoper
Om een discussie achteraf te voorkomen over de erfgrenzen of het feit dat de paaltjes verkeerd staan op het moment dat de landmeter na de overdracht komt opmeten, is het verstandig om de landmeter te laten meten voordat de leveringsakte wordt getekend. Dat is natuurlijk een waarheid als een koe, maar soms willen koper en verkoper niet luisteren naar jouw goede raad. Bijvoorbeeld omdat ze nu snel de zaak willen afwikkelen. 

Verder lezen ? Klik hier.

Voorkom problemen en laat het Kadaster eerst uitmeten. Het is nog goedkoper ook.