Mr Ernst Loendersloot - Senior Kandidaat Notaris te Maastricht

Mr Ernst Loendersloot – Senior Kandidaat Notaris te Maastricht

Eigenlijk is het simpel: als je trouwt en de financiële zaken uit elkaar wilt houden, dan maak je huwelijksvoorwaarden waarin vermeld is dat ieders bezittingen ook van die partner zullen blijven en hetzelfde geldt dan voor de schulden. Notarissen noemen dat Koude Uitsluiting.

In zo’n akte met Koude Uitsluiting is het ook toegestaan om alvast op te nemen dat je over en weer geen recht hebt op elkaars ouderdomspensioen en kun je ook alvast afstand doen van eventueel nabestaandenpensioen. Dan worden het wel IJs-koude huwelijksvoorwaarden, oftewel Jaegermeister-voorwaarden.

Het gekke is dat de wetgever dus erkent dat een huwelijk in feite het aangaan van een contract is, waarbij de echtgenoten een hele ruime mate van contractsvrijheid hebben. Alleen als de aanstaande echtgenoten in hun huwelijksvoorwaarden ook willen vastleggen dat zij bij een echtscheiding geen alimentatie van elkaar zullen vragen, dan verbiedt de wet dat. Ben je getrouwd, dan heb je recht op alimentatie bij een scheiding. Punt uit.

Verder lezen ? Klik hier.

%d bloggers liken dit: