Terugwerkende kracht van de verlaging overdrachtsbelasting is toegestaan
Volgens Rechtbank Den-Haag

 

 

 

 

Zoals je weet is de overdrachtsbelasting medio 2011 verlaagd van 6% naar 2% (alleen bij aankoop van een woning). Hierover heb ik eerder geschreven.

Deze verlaging is op 1 juli 2011 aangekondigd, maar had terugwerkende kracht tot en met 15 juni 2011. Dat was heel prettig voor de mensen die op of na 15 juni 2011 een woning hadden aangekocht en in eigendom hadden overgenomen. Maar natuurlijk niet voor degenen die daarvoor de akte van levering bij de notaris hadden getekend.

Een deel van de mensen die dus (net) buiten de boot vielen, heeft via de rechter geprobeerd de terugwerkende kracht te verlengen.

Hun argument:
Er is sprake van discriminatie tussen de mensen die vóór 15 juni 2011 de leverings-akte hebben getekend en degenen die op of na die datum hun handtekening hebben geplaatst.

Als eerste heeft de rechtbank in Breda hierover geoordeeld en op 24 mei 2012 bleek dat de rechtbank in Den-Haag hetzelfde oordeel heeft: Er is geen sprake van discriminatie. Helaas dus voor iedereen die vóór 15 juni 2011 een handtekening heeft gezet bij de notaris.

Het laatste woord is hiermee nog niet gezegd. De partijen uit Breda hebben hoger beroep ingesteld omdat zij het niet eens zijn met de beslissing van de rechtbank in die plaats.

 

To be continued.

%d bloggers liken dit: