Beste Lezer,

Recent berichtte deze krant over een voorstel van leden van de Tweede Kamer om er voor te zorgen dat mensen niet meer automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. (Zie: http://www.telegraaf.nl/binnenland/8305579/___Stel_moet_zelf_beslissen___.html)

 

Op dit moment is het zo dat als je trouwt en niets regelt, je in de wettelijke gemeenschap van goederen bent getrouwd. Dat betekent simpel gezegd dat alles wat van één van beide echtgenoten is, automatisch voor de helft van de ander wordt. Dit geldt zowel voor de bezittingen als ook voor de schulden. Als je dat niet wilt, zul je voor je trouwdag langs moeten gaan bij de notaris en je afspraken moeten vastleggen in huwelijksvoorwaarden.

Het voorstel moet wel nog uitgewerkt worden, dus veel details zijn nog niet te bespreken, maar een paar punten kan ik wel aanstippen.

Een reden om een nieuw stelsel in te voeren kan zijn dat veel mensen niet naar de notaris gaan om huwelijksvoorwaarden op te stellen, terwijl dat wel nuttig kan zijn. Als de wetgever de wet aanpast zoals wordt voorgesteld, trouw je niet meer in de gemeenschap van goederen zoals die nu geldt, maar in de nieuwe variant. De Tweede Kamer leden die met het voorstel zijn gekomen, hebben wel aangegeven dat het nieuwe stelsel niet te moeilijk moet zijn. Reden daarvoor is waarschijnlijk dat als je in ondertrouw gaat de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in staat moet zijn om je uit te leggen wat de gevolgen zijn. Wil je de financiële gevolgen van je huwelijk nog anders regelen dan zul je naar de notaris moeten gaan om huwelijksvoorwaarden op te stellen met daarin de door jou gewenste regels die afwijken van het nieuwe (wettelijke) stelsel.

Zoals het voorstel naar buiten is gebracht, houdt het nieuwe wettelijke stelsel in dat vermogen dat je hebt geërf of als schenking hebt gekregen, bij een echtscheiding niet gedeeld hoeft te worden met je ex-echtgenoot. Dit lijkt een goede ontwikkeling, maar veel ouders hebben nu al in hun testament een bepaling opgenomen waardoor dit niet kan gebeuren. Dit wordt wel de anti-schoonzoon/schoondochter clausule genoemd. Dus voor vermogen dat geërfd is, heeft het voorstel minder impact dan je op het eerste gezicht denkt.

Vaak echter vergeten ouders om bij een schenking vast te leggen dat voor het geschonken bedrag dezelfde clausule geldt. Dus voor die mensen die geld van hun ouders geschonken krijgen, zal de nieuwe regeling wel een belangrijk verschil maken.

Maar net als nu zal het kind dat de erfenis of schenking krijgt een administratie moeten bijhouden om te zorgen dat bij een scheiding niet alsnog problemen ontstaan. Hierover heb ik al eens geschreven op 6 op 7 en 10 september jl.. Hiervoor is het voorstel dus niet toereikend.

(Zie: de columns van 6 en 7 en 10 september jl. Ik weet niet of je links naar deze 3 kunt opnemen)

Wat ik sympathiek vind is dat in het voorstel is inbegrepen dat je niet meer zomaar aansprakelijk bent voor de schulden van je echtgenoot. Nu ben je dat wel omdat je niet alleen de helft van de bezittingen krijgt, maar ook aansprakelijk wordt voor de schulden. Onder de voorgestelde regeling zou dat alleen het geval zijn als je ook hebt getekend voor de lening of het krediet. Waarschijnlijk zullen banken, kredietinstellingen en telecombedrijven dat eenvoudig oplossen door te verlangen dat beide echtgenoten de contracten moeten tekenen. Maar dan ben je je in ieder geval wel bewust van het feit dat je ook de verplichtingen bent aangegaan.

%d bloggers liken dit: