Beste Lezer,

In mijn eerste bijdrage, schreef ik over de eerste connectie tussen de notaris en het WK-voetbal. Nu kom ik toe aan de tweede overeenkomst.

De notaris heeft als belangrijkste doel u onpartijdig goed advies te geven en daarbij mogelijke problemen te bedenken en hier alvast een oplossing voor te verzinnen. Dat betekent soms dat de notaris juist de vervelende kanten gaat bespreken, terwijl u aan de leuke dingen wilt denken. Als u bijvoorbeeld gaat samenwonen, dan is dat voor u duidelijk een leuke periode. Maar gaat u met de notaris praten over een samenlevingscontract, dan zal hij of zij u ook vragen stellen over wat er moet gebeuren als u met ruzie uit elkaar gaat.

Dat heeft echter een hele goede reden. Als u met tedere gevoelens voor elkaar bij de notaris zit, heeft u namelijk het beste met elkaar voor. U kunt met elkaar afspraken maken over de mogelijke verdeling en afwikkeling. Als u die afspraken pas gaat maken op het moment dat u al met ruzie uit elkaar bent gegaan, dan zal dat veel moeilijker gaan. Want zowel u als uw ex-partner zullen op dat moment ieder voorstel voor de spelregels onmiddelijk beoordelen op: Wat levert het voor mij op ?

Dit zal u allemaal heel logisch in de oren klinken, maar u wacht nog steeds op de link met het WK-voetbal. Die komt nu.

Stel dat de FIFA nooit had nagedacht over de spelregels van het toernooi, dan zou zomaar de situatie kunnen ontstaan dat de finale na 90 minuten in een gelijkspel eindigt. Zonder afspraken vooraf, zal het dan onmogelijk worden om de wedstrijd te eindigen met een winnaar. De ploeg die de meest fitte spelers heeft, zal dan eisen dat er een verlenging wordt gespeeld, terwijl de andere ploeg misschien juist strafschoppen wil.

De emoties op en rond het veld zouden in dat geval wel eens heel hoog kunnen oplopen. Er zou zelfs wel eens een oorlog gevoerd kunnen worden vanwege het feit dat de wedstrijd niet beslist wordt. In Zuid-Amerika is er inderdaad een voetbal-oorlog geweest.

Gelukkig heeft de FIFA, net als een goede notaris, nagedacht over alle mogelijke scenario’s en regels opgesteld hoe wordt vastgesteld wie de winnaar is om problemen te voorkomen.

%d bloggers liken dit: