09.09

In een samenlevingscontract leg je bij de notaris officieel de afspraken vast die je met je partner hebt gemaakt. Kandidaat-notaris Ernst Loendersloot geeft je nuttige tips.

Ernst Loendersloot: In een samenlevingscontract staan bijvoorbeeld afspraken over de kosten van het huishouden en wie deze betaalt. Maar ook van wie de spullen zijn die jullie in huis hebben. Daarnaast kun je vastleggen hoe alles verdeeld moet worden in het geval dat jullie uit elkaar gaan.

Ook kun je er in opnemen of jij wanneer jullie uit elkaar zouden gaan nog een tijd in jullie huis mag blijven wonen en wie de hypotheek of huur dan betaalt.

Voordelen samenlevingscontract

  • Woon je minder dan 5 jaar samen en heb je geen samenlevingscontract dan betaal je maximaal 40% erfbelasting als je partner overlijdt. Met samenlevingscontract is dat maximaal 20% en tot zo’n € 500.000,- zelfs niets.
  • Een samenlevingscontract is samen met een testament nodig om van de zogeheten langstlevende regeling gebruik te maken. Dit is nodig als jij of je partner komt te overlijden en je wilt dat je kind de langstlevende niet uit het huis kan zetten of op een andere wijze het kindsdeel kan opeisen.
  • Bij veel pensioenfondsen krijgt de langstlevende partner geen pensioen als er geen samenlevingscontract is. Dus als je partner overlijdt raak je zijn of haar inkomen kwijt en krijg je niet het “weduwe”-pensioen. Informeer bij je pensioenfonds wat hun voorwaarden precies zijn.

Tips

  • Heeft één van jullie meer betaald voor jullie huis of de inboedel, leg dit dan goed vast. Anders krijg je dat geld niet terug als jullie uit elkaar gaan, terwijl je partner wel de helft van het huis en de inboedel krijgt. Denk er dan ook aan dat door de inflatie het geld dat je straks terug krijgt, minder waard is geworden. Dus misschien moet je ook afspraken maken over een (rente-)vergoeding.
  • Als jij minder gaat werken omdat je voor de kinderen en het huishouden gaat zorgen, dan krijg jij van je partner niet altijd alimentatie als jullie uit elkaar mochten gaan. Maar ook hierover kun je nu al afspraken vastleggen.

In een samenlevingscontract leg je bij de notaris officieel de afspraken vast die je met je partner hebt gemaakt. Kandidaat-notaris Ernst Loendersloot geeft je nuttige tips.

Eerder verschenen op:
%d bloggers liken dit: