AMSTERDAM –  In mijn vorige column heb ik geschreven over de bijklussende notaris. Ik heb toen aangegeven dat ook de bijplussende notaris bestaat. Dit is de notaris die een lage offerte afgeeft voor het te verrichten werk, maar achteraf allerlei extra’s op de nota zet.

Eind juni heeft de hoogste tuchtrechter een notaris hiervoor op de vingers getikt. De stelling van de notaris was dat in de algemene voorwaarden stond dat hij bevoegd was om al deze extra kosten te rekenen en dat dit extra werk toch echt nodig was om het door de klant gewenste resultaat te bereiken.

De tuchtrechter heeft daar korte metten mee gemaakt. Vooral belangrijk is dat de rechter vond dat het aan de notaris is om een zodanige opgaaf te doen dat daarmee alle normaal te verwachten werkzaamheden betaald worden. Het is niet aan de klant om te weten wat de notaris wel en niet moet doen om het gewenste resultaat te behalen. Dat houdt wel nog de mogelijkheid open dat de notaris in uitzonderingsgevallen extra kosten mag rekenen.

Daarom is van belang dat de notaris duidelijk in de offerte aangeeft welke (bijzondere) werkzaamheden niet in het tarief zijn inbegrepen. Ik neem aan dat de notaris dan ook bijbehorende extra kosten moet vermelden.

Voor u als consument is deze uitspraak heel prettig. Als de notaris meer-kosten wil rekenen, dan kunt u nu de notaris duidelijk maken dat dit niet zomaar kan. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is verheugd over deze uitspraak. Er is aan alle (kandidaat-)notarissen een brief gestuurd waarin onder meer vermeld is dat ook u als consument over deze uitspraak zult worden voorgelicht. Niet via een grote advertentie-campagne in kranten of op internet, maar wel via de site.

Graag draag ik een steentje bij aan deze voorlichting door u in deze column te wijzen op het belang van de uitspraak. Ook wijs ik u graag op de niet-verplichte code van de KNB inzake het uitbrengen van offertes.

Eerder verschenen op:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/ernstloendersloot/7482514/__Bijplussende_notaris__.html

%d bloggers liken dit: